Иран обвини Израел, че стои зад двете атаки срещу газопроводи през миналата

...
Иран обвини Израел, че стои зад двете атаки срещу газопроводи през миналата
Коментари Харесай

Иран обвини Израел за атаката срещу газопроводи

Иран упрекна Израел, че стои зад двете офанзиви против газопроводи през предходната седмица, които прекъснаха доставките в няколко провинции, оповестява " Ал Джазира ".

Саботажът в допълнение увеличи напрежението сред районните врагове на фона на войната в Газа.

" Експлозията на газопроводите в страната беше дело на Израел ", съобщи министърът на петрола Джавад Оуджи.

Два гърмежа засегнаха водещата газопроводна мрежа юг-север на Иран на 14 февруари. Първоначално те бяха разказани от Оуджи като  " терористичен акт или бойкот ", но без да се показва кой стои зад офанзивите.

" Врагът възнамеряваше да прекъсне газовите услуги в провинциите и да изложи на риск разпределението на газ за хората ", уточни министърът, без да дава доказателства в поддръжка на изказванието си.

Израел не е поемал отговорност за осъществяването на офанзивите, само че е признавал, че има свои шпионски задачи в чужбина.

Експлозиите удариха водопровод за природен газ от западната провинция Чахармахал и Бахтиари в Иран на север до градовете на Каспийско море.

Няма данни за жертви при гърмежите. Държавните медии оповестиха, че доставките са били прекратени в провинциите Северен Хорасан на североизток, Лорестан на запад и Занджан на северозапад.

По-рано Оуджи съпостави офанзивата с поредност от мистериозни и необявени похищения против газопроводи през 2011 година, в това число към годишнината от иранската гражданска война от 1979 година

През декември хакерска група, която Иран упреква във връзки с Израел, разгласи, че е направила хакерска атака, която е прекъснала работата на 70% от бензиностанциите в Иран.

В миналото Иран най-често е упреквал точно израелски агенти за сходни актове на хипотетичен бойкот. Въпреки че Израел фактически е правил офанзиви в Иран, те са били ориентирани най-вече към нуклеарни и военни обекти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР